Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) апелира децата да не

...
Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) апелира децата да не
Коментари Харесай

Агенцията за закрила на детето: Призовава да не се използват деца за политическа агитация

Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) моли децата да не се въвличат в политическа пропаганда във връзка със стартирането на предизборната кампания за избор на органи на локалното самоуправление, оповестиха от пресцентъра на организацията.
Закрилата на децата против въвличането им в политическа активност е обезпечено както в редица интернационалните актове, по този начин и в националното ни законодателство, напомнят от ДАЗД.
В Закона за протекция на детето е регламентирано, че всяко дете има право на протекция против замесване в действия, неподходящи за неговото физическо, психическо, нравствено и просветително развиване. Законът постановява още, че всяко дете има право на протекция против замесване в политически, религиозни и синдикални действия. 
Съгласно Конституцията на България, политическите цели и политическите действия са присъщи единствено на политическите партии, а Закона за политическите партии императивно не разрешава на същите да основават детско-юношески структури, обединяващи лица под 18-годишна възраст. Тази възбрана е въведена точно за отбрана на ползите на децата. 
В хода на предизборната акция, има възможност политически лица да се появяват в просветителни институции (детски градини и училища) и обществени услуги (центрове за поддръжка и настаняване от фамилен тип), което следва да се пояснява и възприема като пропаганда, без значение от техните претекстове и планове, показват от ДАЗД.
От организацията напомнят, че отговорността да не се позволява въвличането на деца в политически действия в хода на предизборната акция, които са неприсъщи за тях, е споделена.  
„ Апелирам освен към участниците в предизборната акция, само че и към цялото ни общество, да съхраним децата от присъединяване във всякаква политическа активност Нека не ги използваме в съревнованието на политическите сили и за отправяне на политически послания. Вярвам, че дружно може да сложим техния интерес над всичко останало “, сподели доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД. 
От организацията молят и към представителите на средствата за всеобща информация за сензитивност и засилено внимание към отразяването на събития, свързани с деца.
Практиката от отминалите предизборни акции демонстрира, че по време на обществени събития се употребяват и разгласяват персонални истории и данни на деца посредством проявление на техния облик (фото- или видеоизображение), имена или други признаци, по които могат да бъдат разпознати, като по този начин се основават предпоставки за нарушение на персоналната цялост на детето.
ДАЗД обръща внимание, че  в Закона за протекция на детето, ясно е посочено, че сведения и данни за дете не се разгласяват без единодушието на неговите родители или законни представители, както и единодушието на самите деца, ако са навършили 14-годишна възраст, с изключение на в случаите на наложително известяван на органите за протекция на детето за дете, което се нуждае от помощ в рискова обстановка. Това се отнася и за децата на публични и политически фигури, които постоянно са обект на засилен интерес в медиите и обществените мрежи, изключително по време на предизборна акция.
От 00:00 ч. на 29 септември публично започна предизборната акция за локалните избори на 29 октомври. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 27 октомври. 
С сходен зов към политическите партии се обърна ДАЗД и по време на кампанията за парламентарните избори на 2 април. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР